Bitcoin
Fork

Kriptovaluta Bitcoin Cash

Ni “vilica”, ki bi jo našli na mizi, ampak na blockchainu. Bitcoin fork je tehnični dogodek, ki se pojavi, ker se morajo različni udeleženci dogovoriti o skupnih pravilih.

Na naj osnovnejši način je tisto, kar se zgodi, ko se blockchain veriga razdeli na dve potencialni poti naprej. Bodisi glede zgodovine transakcij v omrežju ali novega pravila pri odločanju o tem, kaj naredi transakcijo veljavno.

Kot rezultat, morajo tisti, ki uporabljajo blockchain (rudarji), pokazati podporo za eno ali drugo stran.

Vendar pa obstaja veliko različnih vrst forkov, znanost o njihovi študiji pa je še vedno nova. Doslej vemo, da se nekatere forki zgodijo sami, drugi, ki jih poganjajo globoki razkoraki v skupnosti, lahko trajno razdelijo omrežje, ustvarijo dve zgodovini blokov in dve ločeni valuti.

Poleg tega je prišlo do zmede glede različnih vrst, kako se aktivirajo in tveganj, ki jih predstavlja Bitcoin fork.

Bitcoin fork osnove

Preden se lotimo klasifikacije, vas moram opozoriti, da se Bitcoin fork že pojavlja precej redno.

Po proizvodu se razdeljeno soglasje (Distributed Consensus) oz. fork, zgodi kadarkoli dva rudarja najdeta blok skorajda v istem času. Dvoumnost se razreši, ko se enemu bloku dodajo naslednji, tako da je to najdaljša veriga, medtem ko drugi blok postane “osirotel” (ali opuščen) s strani omrežja.

Ko blok vsebuje neveljavne transakcije, omrežje zanemari ta blok in rudar izgubi možnost razrešitve problema in posledično ni opravičen do nagrade. Kot taki rudarji običajno želijo rudariti le veljavne bloke in graditi na najdaljši verigi.

Toda fork se lahko zgodi tudi s strani razvijalcev. To se zgodi, ko si razvijalci prizadevajo spremeniti pravila, ki jih programska oprema uporablja za odločitev ali je transakcija veljavna ali ne.

Kriptovaluta-Bitcoin-Cash-Bitcoin-Fork

Bitcoin Hard fork

Kaj je to? Hard fork je nadgradnja programske opreme, ki uvaja novo pravilo v omrežje, ki ni združljivo s starejšo programsko opremo. Lahko razmišljate o bitcoin hard forku kot širjenju pravil. (Novo pravilo, ki omogoča, da je velikost bloka 2MB namesto 1MB, bi zahtevalo hard fork).

Kar se zgodi? Vozlišča, ki še vedno izvajajo staro različico programske opreme, bodo nove transakcije označile kot neveljavne. Torej, če želijo preiti na novo verigo in nadaljevati z veljavnimi bloki, se morajo vse vozlišča v omrežju nadgraditi na nova pravila.

Kaj lahko gre narobe? Težava prihaja, ko se pojavi nekakšen “politični” zastoj in del skupnosti se odloči, da se bo držal starih pravil, ne glede na to, da obstajajo nova. Hitrost omrežne zmogljivost ali omrežna računska moč za starimi verigami ni pomembna. Pomembno je, da se njihovi podatki (in pravila) še vedno zaznajo, da imajo vrednost, kar pomeni, da rudarji še vedno želijo, da bi razvili verigo, razvijalci pa ga še vedno želijo podpreti.

Ethereum DAO hard fork je bila odlična študija primera, kako lahko skupnost razdeli pravila. Zdaj imamo dva bloka, ki uporabljajo različico programske opreme – ethereum in ethereum classic, ki sta oba drugačna z ethos in drugo valuto.

Kriptovaluta-Bitcoin-HardFork

Bitcoin Soft fork

Kaj je to? Nasprotno, soft fork je vsaka sprememba, ki je združljiva nazaj. Recimo, namesto bloka 1MB, lahko novo pravilo dovoljuje samo bloke 500K.

Kar se zgodi? Ne-nadgrajena vozlišča (node) bodo še vedno videli nove transakcije kot veljavne (v tem primeru je 500k manj kot 1MB). Vendar, če ne-nadgrajene vozlišča še naprej rudarijo, bodo bloki, ki jih rudarijo zavrnjeni s strani nadgrajenih vozlišč. Zato je za omrežne forke potrebna večina omrežne moči.

Kaj lahko gre narobe? Ko soft fork podpira le manjša skupina vozlišč, bi lahko postala najkrajša veriga in “sirota” v omrežju, ter se lahko izključi iz omrežja. Lahko pa deluje kot hard fork in ena veriga se lahko odcepi in nastaneta dve.

Soft fork je bil najpogosteje uporabljena možnost za nadgradnjo bitcoin blockchain verige do sedaj, saj je predstavljal manjše tveganje za delitev omrežja. Pretekli primeri uspešnih soft forkov vključujejo nadgradnje programske opreme, kot so BIP 66 (ki se ukvarja s potrjevanjem podpisa) in P2SH (ki je spremenil oblikovanje naslova bitcoinov).

Bitcoin soft fork aktiviran s strani uporabnikov

Kaj je to? Uporabniško aktiviran soft fork (UASF – User Activated Soft Fork) je sporna zamisel, ki raziskuje, kako lahko blockchinu dodaja nadgradnjo, ki jo neposredno ne podpirajo tisti, ki zagotavljajo omrežno zmogljivost (hash power).

Ideja z UASF-om je, da namesto čakanja na prag podpore iz moči rudarskih bazenov, da aktivira soft fork, se le ta izvede brez njihove podpore. V tej skupnosti so borze oz. menjalnice, denarnice in podjetja, ki vodijo celotna vozlišča. V bitcoinu celotno morežno zmogljivost tvorijo vsa vozlišča, tudi tista ki ne rudarijo.

Kar se zgodi? Večina večjih menjalnic bi morala javno podpreti spremembo, preden bi jo lahko napisali v novo različico kode. Po tem bo nova programska oprema, ki ima v prihodnosti aktivacijsko točko nameščena na vozlišča, ki želijo sodelovati v soft forku.

Kaj lahko gre narobe? Ta metoda zahteva daljši delovni čas za delo kot soft fork, ki se sproži z razpršitvijo. Pravzaprav je verjetno, da bo trajalo eno leto ali več, da bi napisali kodo in pripravili vsakogar.

Nadalje, če večina rudarjev na koncu ne “pade v vrsto” in aktivira nova pravila, bi lahko uporabili svojo ogromno moč razpršitve za razdelitev omrežja.
Ta ideja je trenutno teoretična in ni bila izvedena.

Trenutno stanje Bitcoina

Zelo na kratko, je Bitcoin v letošnjem letu 2017 izvedel že 2.hard forka in predvideno 15.Novembra 2017 sledi tretji hard fork. Pri prvem se je Bitcoin razcepil in je nastal Bitcoin Cash. Nato je sledil drugi fork in je nastal Bitcoin Gold. In sedaj sledi še tretji fork. Tretji fork se imenuje segwit2x.

Nevarnosti

Za splošnega uporabnika, ki ima v lasti Bitcoin predstavlja hard fork nevarnost, da izgubi svoje Bitcoine, v kolikor nima narejen backup denarnice in skrbno spravljen zasebni ključ na listu papirja (Zasebni ključ poznate samo vi in noben drug!).

Kot druga nevarnost, ki se ob tem pojavlja je, da se skupnost odloči, da original Bitcoin (BTC) več ne bodo podpirali in se odločijo za Bitcoin Cash ali Segwit2x in bo cena Bitcoina drastično padla saj se bo denar preusmeril v izbranega.

Želite pridobiti znanje o Kriptovalutah, njihovih tehnologijah in namenu? Ponujamo vam izobraževanje o Kriptovalutah in menjalnicah Kriptovalut, naučimo vas vse o varnosti Kriptovalut in rudarjenju Kriptovalutč. Ponujamo tudi možnost KriptoKapital Naložbe in še več.

S klikom na sliko vas bo povezava pripeljala na našo stran. kjer najdete več informacij o izobraževalnih paketih.

Kje Kupiti Bitcoin in ostale Kriptovalute?

Kupite ga lahko s klikom na gumb Registracija, kjer vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Coinbase.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Dodatna ugodnost: Z nakupom nad 80 € dobite dodatnih 10 $ (8 €) za nakup kriptovalut.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Binance.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Kucoin.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Kontakt

Close Menu