Denarnice
Kriptovalut

Denarnica Kriptovalut Ledger Nano S

Bitcoin denarnica oziroma denarnica katere koli kriptovalute shranjuje vaše zasebne ključe, ki jih potrebujete za uporabo v povezavi z javnim naslovom, kadar želite porabiti BitcoineBitcoin denarnica je zelo podobna vašemu bančnemu računu, saj lahko z njeno pomočjo pošiljate, prejemate in hranite Bitcoine oz katerekoli druge kriptovalute, ki jih denarnica podpira. Obstaja veliko različnih vrst denarnic, ki jih lahko na splošno razdelimo na mobilne denarnice, strojne denarnice, namizne denarnice in denarnice s programsko opremo tretjih oseb, ki imajo pogosto dvojno funkcijo, saj so hkrati tudi menjalnice.

Najbolj nujno je razumeti, da vam geslo vaše denarnice omogoča dostop do vašega zasebnega ključa, ki vam v kombinaciji z javnim ključem omogoča prenos Bitcoinov. Še posebej pri spletnih denarnicah morate skrbno hraniti geslo in ga imeti v tajnosti, saj ima sicer lahko kdorkoli dostop do vašega zasebnega ključa in lahko v tem primeru z vašimi Bitcoini počne, kar želi.

V nadaljevanju bomo predstavili različne oblike kriptodenarnic ter na kratko povzeli njihove prednosti in morebitne slabosti.

Hladne denarnice in vroče denarnice

Vse denarnice so klasificirane bodisi kot vroče ali hladne. Tista denarnica, ki je priključena na internet ali je na spletu, je imenovana kot “vroča”. Po drugi strani pa “hladna” pomeni, da je odsotna ali pa ni povezana z internetom.

“Hladna” velja za najbolj varno, zato je priporočljiva za shranjevanje velikih količin Bitcoinov. “Vroča” je primerna za pogosto dostopanje do sredstev. Najboljša strategija je da uporabite hladne denarnice za dolgoročno hranjenje sredstev, vroče denarnice pa za redno uporabo.

Namizne denarnice

Zasnovane so tako, da se prenesejo ter uporabljajo na prenosnih in osebnih računalnikih. Omogočajo enostaven dostop in uporabo tudi, ko računalnik ni povezan z internetom. Na voljo so za različne operacijske sisteme – Windows, Mac OS in Ubuntu. Najbolj priljubljena namizna denarnica je Exodus, predvsem zaradi svojih varnostnih funkcij. Obstajajo še tudi Multibit, mSIGNA in Hive. Slabost namiznih denarnic je ta, da jih je težje uporabljati, saj so pogosto namenjene predvsem tistim z visoko stopnjo tehničnega znanja.

Mobilne denarnice

Dandanes uporabljamo telefone za večino opravil, zato so Bitcoin denarnice, ki so prilagojene za vaš pametni telefon, zelo priročne. Denarnici Mycelium in Jaxx sta na voljo na operacijskih sistemih Android in iOS. Za Blackberry je kot ena redkih na voljo Bitcoin Wallet.

Ena izmed najbolj priročnih funkcij na mobilnih denarnicah, poleg izboljšanih varnostnih funkcij, je možnost uporabe QR kode, ki omogoča neposredna plačila.

Spletne denarnice

Te so na voljo v oblaku s strani tretjih oseb (podjetij), ki ponujajo storitev denarnice – znana ponudnika sta Coinbase in Circle. Denarnice na teh platformah so dostopne le preko internetne povezave. Spletne denarnice torej upravljajo tretje osebe, kar pomeni da kreirajo zasebne in javne ključe uporabnika, vam pa olajšajo proces, saj vam ni potrebno naložiti celotnega klienta ali se seznaniti z različnimi oblikami in metodami, ki so del opreme denarnice.

Slaba stran ali potencialna nevarnost je, da so tretje osebe odgovorne za ohranjanje zasebnosti in nedotakljivosti vaše denarnice ter za varovanje zasebnih ključev. Potrebno jim je zaupati, saj bi lahko potencialno izkoristili vaša sredstva, še posebej zato, ker sistem ne temelji na nobenem uradnem varovanju s strani uradnih inštitucij.

Pod vprašaj je postavljeno tudi vprašanje anonimnosti imetnikov spletnih denarnic, saj imajo ponudnikI vso dokumentacijo o uporabnikih, ki je potrebna za boj proti preprečevanju pranja denarja in usklajevanja s finančnimi predpisi – še posebej v Ameriki. To lahko pomeni, da mora ponudnik na zahtevo ameriške vlade predati poln seznam osebnih podatkov, zaradi česar kripto valute niso več tako anonimne.

Bitcoin klienti

To so originalne Bitcoin denarnice, ki so jih uporabljali pionirji valute. Računalniki, kjer so nameščene te denarnice, so del osrednjega omrežja in imajo s tem dostop do vseh transakcij na Blockchainu.

Prvi kadar koli ustvarjen Bitcoin klient za denarnico je BitcoinQt. Mnogi verjamejo, da je ta klient uporabljal tudi Satoshi Nakamoto. S tovrstnim klientom igrate pomembno vlogo pri splošnem stanju omrežja. Drugi, z bogatejšimi funkcijami, je Electrum klient.

Strojna denarnica

V zadnjem času postajata vse bolj priljubljena Ledger Nano S in Trezor, ki sta prenosni fizični denarnici. Gre zelo majhne naprave, ki so varne za shranjevanje, pošiljanje in prejemanje transakcij na spletu. Njihovi razvijalci uporabljajo najbolj napredno kriptografijo in nenehno nadzirajo delovanje ter ga izboljšujejo. Z vidika varnosti uporabljajo podobne mehanizme kot papirnate denarnice in so ogrožene samo z vidika fizične kraje, ni pa potrebno uvoziti zasebnega ključa v kakršno koli programsko opremo, ki je izpostavljena spletni ranljivosti. Tovrstne denarnice so sestavljene iz dveh delov – en del je povezan z napravo, drugi del pa deluje izven spleta. Povezana denarnica hrani javne ključe in opravlja vse funkcije standardne denarnice, kjer lahko izbirate, katere transakcije želite opraviti. Vendar pa jih ne morete podpisati, ker zasebni ključ hrani ločena naprava. Naslednji korak je, da preko USB priključka ali QR kode priključite napravo, da podpišete transakcijo in jo nato uporabite v omrežju. Nekatere naprave, kot na primer trezor, so še dodatno zavarovane s PIN kodo, tako da so varnejše tudi v primeru kraje ali izgube.

Želite pridobiti znanje o Kriptovalutah, njihovih tehnologijah in namenu? Ponujamo vam izobraževanje o Kriptovalutah in menjalnicah Kriptovalut, naučimo vas vse o varnosti Kriptovalut in rudarjenju Kriptovalutč. Ponujamo tudi možnost KriptoKapital Naložbe in še več.

S klikom na sliko vas bo povezava pripeljala na našo stran. kjer najdete več informacij o izobraževalnih paketih.

Kje Kupiti Bitcoin in ostale Kriptovalute?

Kupite ga lahko s klikom na gumb Registracija, kjer vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Coinbase.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Dodatna ugodnost: Z nakupom nad 80 € dobite dodatnih 10 $ (8 €) za nakup kriptovalut.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Binance.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Kucoin.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Kontakt

Close Menu