Rudarjenje
Kriptovalut

Bitcoin-Rudar-Antminer

V tradicionalnih monetarnih sistemih vlade, kadar je to potrebno, preprosto natisnejo več denarja. V svetu bitcoinov denar ni natisnjen, temveč se odkriva. Računalniki po vsem svetu “rudarijo” za kovanci in tekmujejo med seboj.

Potek rudarjenja Kriptovalut

Ljudje si med seboj preko Bitcoin omrežja ves čas pošiljajo Bitcoine, vendar če ne bi nekdo vodil evidence vseh teh poslov, ne bi bilo mogoče slediti, kdo je komu kaj plačal. Bitcoin mreža se s tem spopada na tak način, da vse transakcije opravljene v določenem obdobju zbere v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da potrdijo te posle in jih zapišejo v glavno knjigo.

Potrjevanje Kriptovalute Bitcoin

Glavna knjiga je dolg seznam blokov, imenovan “Blockchain”. V njej so zapisane vse transakcije, ki so bile opravljene kadarkoli in kjerkoli med dvema Bitcoin naslovoma v omrežju. Kadarkoli se ustvari nov blok transakcij, se ga doda v Blokchain, ki ga neprestano posodabljajo. Vanj imajo vpogled vsi uporabniki, saj so tako seznanjeni s stanjem in dogajanjem.

Pri glavni knjigi je zelo pomembno, da je vredna zaupanja. To je pomembno zato, ker vse poteka digitalno. Kako smo lahko prepričani, da Blockchain ostane nedotaknjen in da se z njim ne manipulira? To je točka, kjer postane pomembna vloga rudarjev.

Ko se ustvari nov blok transakcij, rudarji poskrbijo za nadaljnji proces. Ta poteka tako, da rudarji vzamejo podatke iz bloka ter uporabijo matematično formulo, da jih spremenijo v v veliko krajše, na videz naključno zaporedje črk in številk. To zaporedje je relativno enostavno ustvariti, praktično nemogoče pa ga je dekodirati nazaj, zaradi česar je poskrbljeno za odlično varnost.

Tekmovanje za Kriptovalute

Na ta način torej rudarji pomagajo zapečatiti blok z uporabo programske opreme, napisane posebej za rudarjenje blokov. Vsakokrat, ko nekdo uspešno ustvari verigo blokov je nagrajen s 25 Bitcoini. Blockchain je s tem posodobljen in vsi na omrežju so s tem seznanjeni. Nagrada je motivacija rudarjem, da nadaljujejo z rudarjenjem in skrbijo za zapečatenje transakcij.

Problem je, da je iz zbirke podatkov zelo enostavno izdelati verigo, računalniki so v tem zelo učinkoviti, zato je Bitcoin omrežje moralo zadevo otežiti, saj bi sicer vsakdo zapečatil stotine blokov v nekaj sekundah. Protokol Bitcoin omrežja to namerno otežuje s tako imenovanim “dokazilom o delu”. Ta zahteva, da je veriga blokov sestavljena na določen način in sicer mora imeti določeno število ničel na začetku. Predhodno ni mogoče napovedati, kako bo veriga izgledala, saj v trenutku, ko so vanjo vključene nove informacije, postane povsem drugačna.

Rudarji ne smejo vplivati na podatke o transakcijah v bloku, temveč morajo spremeniti lastne podatke, ki jih uporabljajo, da ustvarijo novo verigo. Če veriga ne ustreza zahtevanem formatu, je potreben ponoven poskus. Vsi rudarji v mreži se trudijo, da bi verigo zaprli ob istem času. Na ta način rudarji zaslužijo svoje Bitcoine.

Tehnologija Rudarjenja

Nakamoto je v prikazu svoje ideje elektronskega denarja predlagal, da se seznam vseh izvedenih transakcij hrani pri vseh uporabnikih. Posamezna transakcija pa temelji na elektronsko podpisanem sporočilu, da nekdo prenaša določeno količino e-kovancev na drugega uporabnika. Vsaka od novih transakcij se takoj po izvedbi razpošlje vsem članom sistema. Ta nova sporočila vsakdo shranjuje in iz njih tvori nov blok, kot se imenuje seznam novih transakcij, ki še niso potrjene in glede katerih še ni soglasja v sistemu.

Ključen element pri usklajevanju je v tem primeru elektronsko preverjanje istovetnosti podatkov. To se izvaja preko digitalnega prstnega odtisa, ki mu pravijo zgoščena vrednost ali hash. Izračuna se z matematično operacijo, ki kateremukoli poljubno dolgemu zaporedju znakov priredi natančno določeno zaporedje 64 znakov.

Bistveno pri takšni operaciji ustvarjanja prstnega odtisa podatkov je, da za vsak vhodni podatek ustvarimo kodo, ki je značilna prav za ta vnos. Vsakdo lahko s pomočjo zgoščene vrednosti zlahka preveri ali ima pred seboj nespremenjeno datoteko. Če je bila v seznamu transakcij spremenjena zgolj ena vejica, bo zgoščena vrednost podatkov povsem drugačna.

Računalniki, na katerih teče program za Bitcoin, sledijo novim sporočilom o izvedenih transakcijah in na podlagi zgoščene vrednosti zadnjega veljavnega bloka, predloga novega bloka in še nekaj naključnih dodanih znakov, izračunavajo nove zgoščene vrednost vseh teh podatkov skupaj.

Rudarjenje je postopek, kjer uporabniki z naključnim dodajanjem znakov na konec novega bloka ustvarjajo vedno nove zgoščene vrednosti. Vsak računalnik v predlogu novega bloka naključno doda še nekaj znakov, s čimer spreminja zgoščeno vrednost bloka v želji, da bi našel takšno vrednost, ki ustreza vnaprej predpisanim zahtevam kot je recimo ta, da mora nova zgoščena vrednost vsebovati določeno število ničel ali kaj podobnega.

Šele ko z naključnim dodajanjem znakov računalnik najde ustrezno zgoščeno vrednost, lahko predlog bloka z zabeleženimi novimi transakcijami razpošlje drugim uporabnikom v odobritev. Ti blok potrdijo, če ne najdejo primerov, ko bi v seznamu transakcij kdo ista sredstva porabil večkrat, oziroma če ni kake druge napake v podatkih. Uporabniki sistema glasujejo za veljavnost novega bloka preprosto tako, da ga dodajo v verigo prejšnjih, že potrjenih in začnejo graditi novega. To se v povprečju zgodi vsakih 10 minut.

Rudarji-Kriptovalute-Bitcoin

“Mining Farm” farma rudarjev za Bitcoin.

Želite pridobiti znanje o Kriptovalutah, njihovih tehnologijah in namenu? Ponujamo vam izobraževanje o Kriptovalutah in menjalnicah Kriptovalut, naučimo vas vse o varnosti Kriptovalut in rudarjenju Kriptovalutč. Ponujamo tudi možnost KriptoKapital Naložbe in še več.

S klikom na sliko vas bo povezava pripeljala na našo stran. kjer najdete več informacij o izobraževalnih paketih.

Kje Kupiti Bitcoin in ostale Kriptovalute?

Kupite ga lahko s klikom na gumb Registracija, kjer vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Coinbase.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Dodatna ugodnost: Z nakupom nad 80 € dobite dodatnih 10 $ (8 €) za nakup kriptovalut.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Binance.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Kucoin.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Kontakt

Close Menu