Kriptovaluta
Bitcoin

Kriptovaluta-Bitcoin-Org-Logo

Bitcoin je virtualna valuta, ustvarjena in zadržana znotraj elektronskih medijev, ki je nihče ne kontrolira. Valuta ni naprintana kot ostale denarne valute (EUR, USD ali druge denarne valute). Proizvajajo jih ljudje in vedno več podjetij, ki vodijo računalnike po vsem svetu z uporabo programske opreme, ki rešuje matematične probleme.

Drugačnosti Kriptovalute Bitcoin

Za razliko od drugih valut je izključno v elektronski obliki, z njim lahko kupujemo stvari in ga trgujemo digitalno. Najpomembnejša razlika med denarno valuto in Bitcoinom je ta, da je Bitcoin decentraliziran. Da lahko razumemo besedo decentraliziran, moramo razumeti besedo centraliziran. Denarni sistem, ki ga uporabljamo danes (EUR, USD, GBP in vse ostale valute) je centraliziran, kar pomeni, da obstaja nekje institucija, organizacija, ki vodi in manipulira valuto.

USD – izdajanje valute nadzira Ameriška centralna banka (Federal Reserve).

EUR – evro valuto nadzira Evropska centralna banka (Europen Central Bank).
Bitcoin nima centralne entitete in je zato decentraliziran. To pomeni, da ga ne vodi in ne manipulira ena ustanova ali organizacija, ampak ga sestavlja skupnost, ki je povezana v mrežo v kateri imajo vsi enake pravice. Podrobneje v nadaljevanju.

Kriptovaluta Bitcoin Drugacnost

Namen Bitcoina

Namenjen je vsem fizičnim in pravnim osebam po celem svetu za kupovanje, prodajanje in nakazovanje denarja, kadarkoli in kjerkoli ter v zelo kratkem času. Njegov namen je doseči hitre transakcije brez čakanja na banke, da nam jih odobrijo. Transakcije so veliko cenejše. Anonimnost omogoča tako, da so vse transakcije in virtualne denarnice vidne vsem v javni knjigi, vendar ne vemo kdo je njihov lastnik.

Za nekatere je Bitcoin zanimiv na drugačen način, kot sredstvo za vlaganje denarja, saj se njegova vrednost z leta v leto povečuje.

Ustvarjalec Bitcoina

Kdo natančno je ustvaril Bitcoin ni znano. Pojavljajo se ugibanja bodisi da je to posameznik bodisi da je to skupina software razvijalcev, ki so se podpisali pod imenom Satoshi Nakamoto. Osnovna ideja je bila zgraditi plačilni sistem, ki temelji na matematični formuli v katero ni mogoče vdreti in doseči decentraliziran plačilni sistem.

Je Kriptovaluta Bitcoin naprintan?

Ne. Bitcoin ne obstaja v fizični obliki in nikoli ne bo obstajal. Ta valuta ni naprintana s strani centraliziranih inštitucij. Bitcoin je bil ustvarjen s strani skupnosti, ki je medsebojno povezana in kateri se lahko pridruži vsakdo, ki si to želi.
Kriptovaluta-Bitcoin-Naprintan

Maksimalno število Bitcoinov v obtoku

Za začetek si poglejmo denarni sistem, ki ga poznamo in ga uporabljamo vsakodnevno. V preteklosti so v primeru hude gospodarske krize centralne banke naprintale dodatno število denarja, da so pokrile velike izgube v gospodarstvu, kar je pripeljalo do inflacije.

Vrednost denarja v obtoku se je povečala, kar za nas posameznike pomeni, da je naš denar, ki smo ga imeli v žepu postal manj vreden in smo z njim lahko kupili manj stvari.

Pri Bitcoinu se to ne mora zgoditi, saj je maksimalno število kovancev določeno v naprej in se ga ne da spremeniti. Maksimalno število Bitcoinov bo na koncu znašalo 21 miljonov. Trenutno stanje krožečih kovancev znaša 16,554,787. Da lahko razumemo, zakaj takšna razlika, moramo vedeti kako sploh Bitcoin sistem deluje.

Na čemu temelji Bitcoin?

Denarne valute temeljijo na zlatu ali srebru, kar si lahko razlagamo na sledeči način: ko depozitiramo denar v banko, lahko v zameno dobimo zlato. Vendar v resničnih okoliščinah temu ni tako. Bitcoin ne temelji na zlatu in srebru, temveč na matematični formuli.
Okoli sveta ljudje uporabljajo programe, ki sledijo matematični formuli za izdelavo Bitcoinov.

Matematična formula je prosto dostopna, tako da jo lahko kdorkoli preveri. Programska oprema je tudi odprtokodna, kar pomeni, da lahko vsakdo dostopa do kode z ustrezno programsko in strojno opremo. Da se transakcije lahko izvršujejo skrbijo medsebojno povezani računalniki, kar imenujemo Rudarjenje (mining).

Kriptovaluta-Bitcoin-Blockchain

Lastnosti Kriptovalute Bitcoin

Bitcoin ima več pomembnih lastnosti, ki ga ločuje od vladnih valut.

  1. Decentraliziran

Omrežja Bitcoinov ne nadzira en osrednji organ. Vsak računalnik, ki rudari Bitcoin in obdeluje transakcije je del omrežja, v katerem računalniki delujejo skupaj. To pomeni, da se v teoriji ena osrednja oblast ne more spopasti z monetarno politiko in povzročiti zlom. V primeru izpada dela omrežja se omrežje ne poruši, temveč deluje naprej.

2. Enostavno za uporabo

Banke vam omogočajo, da si ustvarite račun za katerega vam zaračunajo odprtje in nato še vodenje računa. Bitcoin naslov si ustvarite zelo hitro in veliko ceneje.

3. Anonimno

Uporabniki lahko imajo več Bitcoin naslovov, s katerimi niso povezani z imeni, naslovi ali drugimi osebnimi podatki. Vendar..

4. Popolnoma pregleden

Bitcoin shrani podatke o vsaki transakciji, ki se je kdaj zgodila v omrežju, v veliki različici glavne knjige, ki se imenuje Blockchain.

Če imate javno uporabljen naslov Bitcoin lahko vsakdo pove, koliko Bitcoinov je shranjenih na tem naslovu. Samo ne vedo, da je ta naslov vaš.

Obstajajo ukrepi, ki jih lahko ljudje sprejmejo, da so njihove dejavnosti bolj nepregledne v Bitcoin omrežju. To pomeni, da ne smejo vedno uporabljati istega Bitcoin naslova oz da ne prenašajo veliko količino Bitcoinov na isti naslov.

5. To ni mogoče zavrniti

Ko so vaši kovanci poslani jih ni mogoče vrniti nazaj, razen če jih prejemnik vrne k vam. Izginili so za vedno.

Bitcoin ima v teoriji veliko stvari, toda kako deluje v praksi? Preberite več, če želite izvedeti, kako se Bitcoin rudari, kaj se zgodi, ko se zgodi transakcija Bitcoin in kako omrežje sledi vsemu.

Želite pridobiti znanje o Kriptovalutah, njihovih tehnologijah in namenu? Ponujamo vam izobraževanje o Kriptovalutah in menjalnicah Kriptovalut, naučimo vas vse o varnosti Kriptovalut in rudarjenju Kriptovalutč. Ponujamo tudi možnost KriptoKapital Naložbe in še več.

S klikom na sliko vas bo povezava pripeljala na našo stran. kjer najdete več informacij o izobraževalnih paketih.

Kje Kupiti Bitcoin in ostale Kriptovalute?

Kupite ga lahko s klikom na gumb Registracija, kjer vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Coinbase.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Dodatna ugodnost: Z nakupom nad 80 € dobite dodatnih 10 $ (8 €) za nakup kriptovalut.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Binance.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Kucoin.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Kontakt

Close Menu