Kriptovaluta
Ethereum

Kriptovaluta-Ethereum-Org-Logo

Danes so naši osebni podatki, gesla in finančne informacije v veliki meri shranjeni na računalniku drugih ljudi – v oblakih in strežnikih, ki so v lasti družb, kot so Amazon, Facebook ali Google.

Ta sistem ima številne ugodnosti, saj v teh družbah delajo strokovnjaki, ki pomagajo shranjevati in zavarovati omenjene podatke ter odstranjevati stroške, povezane z gostovanjem in neuporabo.

Toda s to udobnostjo obstaja tudi ranljivost. Zavedati se moramo, da lahko heker ali vlada pridobi nezaželen dostop do vaših datotek brez vašega znanja, vplivajo ali napadajo tretjo stranko, kar pomeni, da lahko ukradejo ali spremenijo pomembne informacije. Brian Behlendorf, ustvarjalec spletnega strežnika Apache je šel tako daleč, da je to centralizirano zasnovo označil kot “prvotni greh” interneta. Nekateri trdijo da je bil internet vedno namenjen decentralizaciji, pri čemer je pomagal pri doseganju tega cilja z uporabo novih orodij, vključno s tehnologijo Blockchain. Ethereum je ena najnovejših tehnologij, ki se pridružuje temu gibanju.

Medtem ko je Bitcoin namenjen prekinitvi PayPal-a in spletnega bančništva je cilj Ethereuma uporabiti Blockchain za nadomestitev internetnih tretjih oseb – tistih, ki shranjujejo podatke, prenesejo datoteke in sledijo zapletenim finančnim instrumentom.

Svetovni računalnik

Ethereum želi biti “svetovni računalnik”, ki bi se decentraliziral – in nekateri bi nasprotovali, demokratizirali – obstoječemu modelu odjemalec-strežnik.

Z Ethereumom strežniki in oblaki zamenjajo tisoči tako imenovanih “vozlišč”, ki jih vodijo prostovoljci iz celega sveta (torej oblikujejo “svetovni računalnik”). Vizija je, da bi ethereum omogočil to isto funkcionalnost ljudem kjerkoli po vsem svetu, kar jim bo omogočilo, da bi tekmovali za ponudbo storitev poleg te infrastrukture. Drsenje skozi tipično trgovino z aplikacijami, na primer, vidite različne barvite kvadratke, ki predstavljajo vse od bančnega do fitnes do aplikacij za sporočanje. Te aplikacije se zanašajo na podjetje (ali drugo tretjo stranko), da shranite podatke o kreditni kartici, zgodovino nakupov in druge osebne podatke – nekje, na splošno v strežnikih, ki jih nadzirajo tretje osebe.

Vaše izbire aplikacij seveda urejajo tudi tretje osebe, saj Apple in Google ohranjajo in kurijo (ali v nekaterih primerih cenzor) določene aplikacije, ki jih lahko prenesete.

Vzemite primer storitve spletnega dokumenta, kot sta Evernote ali Google Dokumenti. Ethereum, če gre vse po načrtu, bi vrnil nadzor nad podatki v teh vrstah storitev svojemu lastniku in ustvarjalnim pravicam svojega avtorja.

Ideja je, da en subjekt ne bo več imel nadzora nad vašimi opombami in da nihče ne bi mogel nenadoma prepovedati aplikacije, zato začasno sprejemate vse svoje zvezke brez povezave. Samo uporabnik lahko naredi spremembe, ne katerikoli drugi subjekt.

Teoretično združuje nadzor, ki so ga ljudje v preteklosti imeli nad svojimi informacijami z enostavnimi dostopnimi informacijami, s katerimi smo se navadili v digitalni dobi. Vsakič, ko shranite spremembe ali dodate ali izbrišete beležke, vsako vozlišče v omrežju spremeni.

Kriptovaluta-Ethereum-Delovanje
Treba je omeniti, da je bila ideja spopadana s skepticizmom. Čeprav se zdi, da so aplikacije možne, ni jasno, katere aplikacije z bloki se bodo dejansko izkazale za koristne, varne ali prilagodljive, in če bodo kdaj uporabne kot aplikacije, ki jih uporabljamo danes.

Pametna pogodba

Tehnologija veriženja blokov ne bi bila tako pomembna, če bi jo lahko uporabljali le kot metodo, na kateri temelji elektronski denar. Potencial njene uporabe je bistveno večji predvsem zato, ker mnogi pričakujejo, da bo povzročila novo revolucijo v načinu uporabe interneta.

Kot smo že omenili je problem z digitalnimi vsebinami, ki jih prenašamo preko interneta v tem, da pri njih ni mogoče ločevati med originalom in kopijo. Digitalna kopija datoteke je povsem enaka originalu, kar seveda povzroča težave. Tehnologija veriženja blokov nam omogoča, da se lahko uporabniki tudi brez opore v neodvisni avtoriteti uskladijo glede tega, kateri dokument je pristen, kdaj je bil ustvarjen, kdo je njegov lastnik in o podobnih vprašanjih. Konsenza glede tega v digitalnem svetu pred tem ni bilo mogoče preprosto vzpostaviti, če nismo uvedli neke osrednje avtoritete, ki smo ji morali vsi zaupati.

Poleg digitalnega denarja nam tehnologija veriženja blokov omogoča tudi, da v digitalni obliki sestavljamo pogodbe, različne listine in potrdila, podatke o sledljivosti hrane, zdravil, rudnin in podobno.

Zelo veliko si vsi obetajo tudi od pametnih pogodb, ki bodo shranjene v verigi blokov in se bodo same izvrševale, ko bodo izpolnjeni v njih vgrajeni pogoji. Takšne pametne pogodbe si lahko predstavljamo, kot da imajo vgrajene nekakšne virtualne robote, ki sami avtomatsko izvršujejo tisto, kar je bilo v pogodbah sklenjeno.

Ethereum-Pametna-Pogodba

Želite pridobiti znanje o Kriptovalutah, njihovih tehnologijah in namenu? Ponujamo vam izobraževanje o Kriptovalutah in menjalnicah Kriptovalut, naučimo vas vse o varnosti Kriptovalut in rudarjenju Kriptovalutč. Ponujamo tudi možnost KriptoKapital Naložbe in še več.

S klikom na sliko vas bo povezava pripeljala na našo stran. kjer najdete več informacij o izobraževalnih paketih.

Kje kupiti Kriptovaluto Ethereum?

Kupite ga lahko s klikom na gumb Registracija, kjer vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Coinbase.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Dodatna ugodnost: Z nakupom nad 80 € dobite dodatnih 10 $ (8 €) za nakup kriptovalut.

Kje Kupiti Bitcoin in ostale Kriptovalute?

Kupite ga lahko s klikom na gumb Registracija, kjer vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Coinbase.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Dodatna ugodnost: Z nakupom nad 80 € dobite dodatnih 10 $ (8 €) za nakup kriptovalut.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Binance.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Kucoin.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Kontakt

Close Menu