Kriptovaluta
Litecoin

Kriptovaluta-Litecoin-Org-Logo

Mrzlično zbiranja kriptovalut se nadaljuje tudi v letu 2018. Če ste novi v svetu kriptovalut ste morda slišali samo za Bitcoin. Treba se je zavedati, da poleg Bitcoina obstaja še na stotine drugih kriptovalut, ki jim skupno rečemo altkovanci (altcoin – alternativni kovanci). Vsak altcoin prihaja z lastno edinstveno tehnologijo in vizijo za spremembo sveta.

Ena takšnih kriptovalut je tudi Litecoin.

Dejstvo: V zadnjem letu so se cene Litecoina povečale za več kot 1000%

Litecoin je prvi svetovni altcoin. Kot Bitcoin, Litecoin obstaja na internetu kot digitalni denar. V svetu kriptovalut velja Litecoin kot alternativna oblika Bitcoina, zato mnogi primerjajo frazo “če za Bitcoin velja da je zlato, potem je Litecoin srebro”.

Namen uporabe Kriptovalute Litecoin

Litecoin je kriptovaluta kot Bitcoin, vendar temelji na popolnoma drugačnem protokolu. Zasnovana je bila kot čisti digitalni denar. Uradno Litecoin spletno mesto pravi: “Litecoin je internetna valuta peer-to-peer, ki omogoča takojšnje plačilo skorajda brez stroškov, vsem na svetu. Litecoin je odprtokoden, decentraliziran in podprt s kriptografsko matematiko za varne transakcije.” Litecoin ni bil narejen za tekmovanje proti Bitcoinu, temveč kot alternativna plačilna rešitev. Pomislite na Litecoin kot srebro v primerjavi z Bitcoin-om, ki predstavlja zlato.

Ustanovitelj Kriptovalute Litecoin

Litecoin je ustvaril Charlie Lee, 7. oktobra 2011, ki je bivši zaposleni podjetja Google. Litecoin je bil zasnovan tako, da dopolnjuje Bitcoin z reševanjem problemov, kot so koncentrirani rudarski bazeni in transakcijski časi. Charlie je zelo dejaven na Twitterju, lahko pa preberete njegov spletni dnevnik tukaj.

Litecoin je nastal iz Bitcoinove jedrne kode z nekaj spremembami. Charlie Lee je spremenil kodo in protokol, da bi lažje dosegel množično sprejetje valute. Lee je želel zmanjšati čas potrditve blokov iz 10 minut na 2,5 minute, da bi lahko potrdili večji obseg transakcij. S tem je Lee povečal hitrost transakcije Litecoina za 4X (v primerjavi z Bitcoinom). Izvirno Bitcoin jedro algoritem SHA-256 je bilo spremenjeno v Scrypt algoritem.

Ekipa Litecoin

Leta 2011 je Charlie Lee izdal Litecoin na GitHubu.

Od leta 2011 do 2016 Litecoin ni imel nobenih razvijalcev s polnim delovnim časom. Sprva so bili pri projektu Litecoin open source povezani samo Charlie Lee (ustvarjalec Litecoin) in Warren Togami (direktor platfome Blockstream). Leta 2016 se je razvijalec pod vzdevkom “Shaolinfry” pridružil ekipi Litecoin.

Ekipa Litecoin sedaj šteje 14 članov. Več najdete tukaj.

Število Litecoin Kovancev

Skupno število Litecoinov, ki se bo kdaj proizvedlo je 84 milijonov enot. Trenutno je v obtoku približno 54 milijonov enot. 30 milijonov enot je količina, ki jih je potrebno še “izkopati” (rudariti).

Vsakih 2,5 minut se “izkoplje” nov Litecoin blok in 25 kovancev, kar pomeni 14.400 Litecoinov na dan. Ažurne podatke najdete tukaj.

SegWit, Litecoin & Atomic Swap

Segregated Witness (SegWit) je rešitev za težave z razširljivostjo. 10. maja 2017 je blockchain Litecoin implementiral SegWit s skupnim soglasjem 95%. V preprostem jeziku SegWit pomeni ločitev podpisov iz transakcij. Na primer: Pomislite na Litecoin bloke kot vagone vlaka, ki nosijo novega potnika in njihovo prtljago vsakih 2,5 minut. Zdaj želite prenašati še več potnikov z istim vlakom. Če želite to narediti, začnete pošiljati potniško prtljago posebej. Sedaj je več prostora na vagonu za potnike. Tako je to naredil Litecoin SegWit. Skupina Litecoin je ločila transakcije in podpise, s čimer se je povečal obseg transakcij, ki se preverjajo vsakih 2,5 minut.

Želite pridobiti znanje o Kriptovalutah, njihovih tehnologijah in namenu? Ponujamo vam izobraževanje o Kriptovalutah in menjalnicah Kriptovalut, naučimo vas vse o varnosti Kriptovalut in rudarjenju Kriptovalutč. Ponujamo tudi možnost KriptoKapital Naložbe in še več.

S klikom na sliko vas bo povezava pripeljala na našo stran. kjer najdete več informacij o izobraževalnih paketih.

Kje kupiti Kriptovaluto Litecoin?

Kupite ga lahko s klikom na gumb Registracija, kjer vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Coinbase.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Dodatna ugodnost: Z nakupom nad 80 € dobite dodatnih 10 $ (8 €) za nakup kriptovalut.

Kje Kupiti Bitcoin in ostale Kriptovalute?

Kupite ga lahko s klikom na gumb Registracija, kjer vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Coinbase.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Dodatna ugodnost: Z nakupom nad 80 € dobite dodatnih 10 $ (8 €) za nakup kriptovalut.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Binance.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

S klikom na gumb Registracija, vas bo povezava pripeljala na menjalnico Kriptovalut Kucoin.com, enostavna registracija. Lahko takoj kupujete ali menjujete Kriptovalute brez dodatne osebne verifikacije. V primeru, da imate težave pri registraciji kliknite gumb Pomoč pri registraciji in nas kontaktirajte.

Kontakt

Close Menu